Ekonomi

A do të jenë të mjaftueshme 7 trilion dollarë për të shpëtuar ekonominë botërore? – Lajmet e fundit

0

SHBA, Evropa, Japonia, Kina dhe India miratojnë triliona dollarë në shpenzime qeveritare dhe shtyjne para masa në përpjekje për të parandaluar që ekonomia globale të fundoset në recesion, transmeton Zeri.info.


Angazhimet nga qeveritë dhe bankat qendrore nën programet e tyre per ta luftuar pandemine e koronavirusit, deri më tani arrijnë në afro shtatë trilion dollarë, sipas një analize nga CNN Business.


Totali përfshin shpenzimet e qeverisë, garancitë e huasë dhe zbritjen e taksave, si dhe shtypjen e parave të bankës qendrore për të blerë asete të tilla si obligacione dhe fonde të ndërsjella. Kjo shifër përfshin paketën e ndihmës 2.2 trilion dollarë amerikanë, si dhe programin stimulues të parashikuar të Japonisë 274 miliardë dollarë, i cili mund të miratohet muajin tjetër. Kur bëhet fjalë për Evropën, CNN Business ka përfshirë stimuj në ekonomitë më të mëdha: Gjermani, Francë, Mbretëria e Bashkuar, Itali dhe Spanjë.


Së bashku, këto fonde tejkalojnë sasinë që bota i është përgjigjur krizës financiare të vitit 2008. Ekonomistët, megjithatë, kanë frikë se edhe këto përpjekje Herkuliane të ndërmarra deri më tani nuk do të jenë të mjaftueshme nëse kriza vazhdon përtej qershorit.


“Paketa stimuluese prej 2 trilionë dollarësh amerikanë është ndoshta minimumi themelor i nevojshëm për të kundërshtuar rënien e tanishme në ekonomi për shkak të epidemisë. Ekonomia ndoshta do të ketë nevojë për afro 3 trilion dollarë stimulim fiskal, nëse jo më shumë”, thotë Joseph Song, një ekonomist në “Banka e Amerikës”. Hera e fundit që rritja ekonomike globale ishte në një depresion të tillë gjatë kohës së paqes ishte në vitin 1938, tha Chattan Ahja, kryekonomist në Morgan Stanley Bank.


Në përgjithësi, shpenzimet e mëdha mund të zvogëlojnë vetëm disa nga dëmtimet ekonomike. Megjithëse përfitimet e papunësisë dhe mbështetja një herë në para do t’u ofrojnë qytetarëve ndihmën e nevojshme, një rimëkëmbje serioze ekonomike nuk mund të fillojë derisa të rihapë baret dhe restorantet, duke i kthyer njerëzit në punë dhe rifilluar industrinë e udhëtimit, përfundon CNN Business./ZERI