Ekonomi

Mospërputhje mes Hotit dhe ATK-së se ekonomia e Kosovës po kthehet në normalitet

0

Deklarimet e kryeministrit në detyrë të Kosovës, Avdullah Hoti se ekonomia e Kosovës po kthehet në normalitete nga pandemia, bien ndesh me të dhënat zyrtare të Administratës Tatimore të Kosovës (ATK).


Më 30 janar, kryeministri në detyrë, Avdullah Hoti në një postim në rrjetin social Facebook, ka thënë se ekonomia e Kosovës “po i kthehet normalitetit” dhe se “qarkullimi i bizneseve është rritur dukshëm”. Ai shtoi se të hyrat nga Administrata Tatimore e Kosovës në janar, 2021 janë të ngjashme me janarin e vitit 2020.


Por, nga të dhënat që ATK-ja i ka dërguar Radios Evropa e Lirë nuk figuron se të hyrat janë të ngjashme.


Sipas këtyre të dhënave të ATK-së, në janar te vitit 2020 qarkullimi i bizneseve ka qenë 815,402,903 euro, ndërsa në janar 2021 ka qenë 363,625,827 euro, që i bie 451,777,076 më pak.


Ndërkaq, për të hyrat nga Doganat e Kosovës, Hoti ka thënë se në janar 2021 janë 11 për qind më të larta se të janarit 2020, kur nuk ka pasur pandemi dhe kufizime.


Sipas të dhënave të Doganave të Kosovës dërguar Radios Evropa e Lirë, thuhet se ka pasur rritje të të hyrave për 10 për qind.


“Të hyrat për këtë periudhë (janar 2021) janë 155 milionë euro, që nënkupton rritje me vitin e kaluar me 10 për qind, pasi gjatë vitit 2020 kishim të mbledhura 140 milionë euro”, thuhet në të dhënat e Doganave të Kosovës.


Të pyetur nga Radio Evropa e Lirë se pse është shënuar kjo rritje e të hyrave, Doganat e Kosovës nuk kanë dhënë ndonjë shpjegim.


Kryeministrit në detyrë, Hoti kishte thënë se ekonomia e Kosovës po kthehet në normalitet si rezultat i Pakos së rimëkëmbjes për vitin 2020 prej 365 milionë euro, Ligjit për rimëkëmbje që ka mobilizuar menjëherë në dhjetor mbi 200 milionë euro për qytetarë, Pakos së rimëkëmbjes për vitin 2021 në shumë prej 222 milionë, euro që ka nisur të zbatohet, si dhe efektit të shpenzimeve të diasporës në dhjetor të vitit të kaluar.


Paratë e Trustit, një infuzion i përkohshëm


Sa i përket Ligjit për rimëkëmbje ekonomike, i cili mundësoi tërheqjen e 10 përqindëshit të Trustit të Kursimeve Pensionale nga qytetarët kontributpagues, sipas kryetari të Aleancës Kosovare të Biznesit, Agim Shahini, ka qenë një infuzion i përkohshëm.


Ai thotë për Radion Evropa e Lirë se në muajin janar paratë e Trustit kanë ndikuar në rritjen e qarkullimit të bizneseve, por ato mjete tani janë limituar, pasi që shumica vetëm kanë tërhequr paratë dhe i kanë shpenzuar në janar.


Shkrimin e plotë mund ta lexoni KETU